Datum: 28-29 september, kl. 10-16 båda dagarna
Plats:  Konstföreningens lokal, Fabriksgatan 4, Mariehamn
Deltagaravgift: 80 € för medlemmar i Ålands Slöjd & Konsthantverk r.f., 100€ för ickemedlemmar
Sista anmälningsdag: 20 augusti
Anmäl dig till info@konsthantverk.ax

Med utgångspunkt i mormorsrutan utforskar Maria Gullberg virkningens möjligheter. Hon visar hur du med hjälp av virkade rutor kan skapa spännande mönster som bland annat leder tankarna till blomrabatter, kypertväv, afrikanska tyger och 1950-talet. Under kursen kommer du kunna välja mellan ett 20-tal mönster och flera färdiga produkter som kudde, väska, matta och filt. Till varje mönster finns tydliga virkdiagram som gör det lätt att virka rätt. Svårighetsgraden i projekten sträcker sig från lätt till svårt även du med stor virkvana utmanas!  


En klassisk mormorsruta är för många en kär ruta som med fördel virkas i restgarner man har hemma efter andra projekt. Du kommer göra en resa med början av denna ruta mot andra rutor som ännu inte sett dagens ljus. Mönstermagi kommer att bildas genom att vi virkar med minst 2 färger varje varv, vrider och vänder på en och samma ruta för att skapa en rapport. Kursens rutor är inspirerade dels av folklig textil tradition, dels från mitt eget strama grafiska formspråk. Det kommer virkas både lätta rutor och sådana som även för en virkvan kan bli en utmaning!
En viss virkvana rekommenderas för att kunna tillgodogöra sig kursen. Vi kommer virka stolpar, fastmaskor, luftmaskor och en och annan smygmaska! 

Maria Gullberg är utbildad på Konstfack och den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har under åren utvecklat tekniken och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster.

Hon är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och har gett ut böckerna:

Tid att virka, Hemslöjdens tidskrifter 1998
Virka muddar, Hemslöjdens förlag, 2007
Virktekniker, Hemslöjdens förlag, 2013
VIRKA!, Hemslöjdens förlag, 2013
Virkad mönstermagi, Hemslöjdens förlag, 2017