Workshop med Anna-Lisa Persson efter föreläsningen som du inte vill missa!

I en tid när en ny blus kostar mindre än en pizza är det lätt att välja att köpa nytt istället för att laga. Men även om det nya plagget inte svider i plånboken så kostar det, i form av miljöförstöring och exploatering av människor i fattigare länder. Så det som känns billigt idag kommer att stå oss dyrt i framtiden.

Att laga och ta hand om sina saker kan ses som aktivism – ett ställningstagande där vi inte går med på att konsumera nytt utan med stygn markerar att vi har ett annat förhållningssätt till våra saker. Eller så gillar vi bara de plagg vi har, älskar mjukheten i jeansen som hängt med i tio år eller känslan av kappan som är ärvd från mormor.

Det finns många sätt att laga plagg och under workshopen ska vi ägna oss åt synbara lagningar. Malhålet i yllekoftan kan ingå i ett vackert broderi, de slitna jeansen lappas med sashiko eller knän på barnbyxor pryds med monster. Genom lagningen tillförs något till plagget vilket höjer värdet både i betraktaren och bärarens ögon. 

Så ta med något trasigt och gör den håliga massproducerade tröjan till din egen eller rädda den ärvda kavajen. 

Förslag och beskrivningar på flera sätt att laga synligt kommer att finnas. Samt nål och tråd och enklare lagningsmaterial. 

Plats: Konstföreningens lokal, Fabriksgatan 4, Mariehamn
Tid: 16 mars kl. 15.30 – 17.00.
Kostnad: 5€ /person. Betalas på plats.
Max 15 personer. Anmäl dig direkt med detta formulär: https://goo.gl/forms/xAcKh3F1VeR1x5kr1

Medlemmar i Ålands Slöjd & Konsthantverk har förtur.