Små keramiska berättelser – Peter Winquist
Utställning i GALLERIET 4 -30 juli 2023, öppet mån-fre 10-18, lör 10-16, sön 10-14.
Vernissage fredag 7.7 kl. 17-18.30.

Varje år bjuder föreningen Ålands Slöjd & Konsthantverk r.f. in en konsthantverkare att ställa ut i vårt galleri GALLERIET på Torggatan 15 i Mariehamn. I år har vi keramik som tema hela året och har redan tidigare visat en utställning med åländska keramiker i april.
Nu i juli har vi bjudit in, på Åland välkända, keramiker och formgivare Peter Winquist att ställa ut. Han har valt att visa en utställning som han kallar “små keramiska berättelser”.

Så här berättar Peter själv om utställningen:

Små keramiska berättelser
Sommarutställningen på Galleriet visar objekt vilka alla har sina egna små berättelser. Ett urval små konsthantverksprodukter delar utrymmet med några keramikskulpturer av mer unik karaktär, vilket visar den diffusa gränsen mellan konst -och konsthantverk. Realiteten i vår verksamhet att få mat på bordet gör att man får anpassa utbudet av produkter efter situationen.

Många av föremålen är brända i raku-teknik, tekniken vilken har sin egen historia. Den utvecklades i Japan av de gamla keramikmästarna som träffades för att underhålla varandra vid teceremonierna. Man hade under hela livet varit bundna vid recept och noggrannhet men nu skulle man släppa loss.
Genom att avbryta bränningsprocessen och utsätta föremålen för en snabb nedkylning i samband med en reducering (syreunderskott) uppnådde man helt oväntade resultat i glasyrerna och ytan. Detta oförutsägbara har fascinerat många av oss keramiker. Ett misslyckande ligger alltid nära till och då vi får ett oväntat lyckat resultat får vi ödmjukt medge att ”lyckan stod den modige bi”

”Att vandra okända stigar är stort men att dra upp helt nya leder är större”

Eckerö i juni 2023/Peter Winquist