Kerstin Wahlbeck visar sin fina och speciella batik i utställningen SIDEN, SAMMET… 1-29 september. Under vernissagen 2 september kan du träffa henne i GALLERIET, välkommen!

Kerstin Wahlbeck är född och uppvuxen i Föglö,men i likhet med så många andra skärgårdsbor i sin generation begav hon sig redan som ung till Sverige.

Sedan 1970 har hon varit bosatt i Madrid men återvänder varje sommar till stugan i Hastersboda. Sitt konstnärskap inledde hon 1975 då hon lärde sig batikfärgningstekniken.
Det är en gammal reserveringsteknik för mönstring av tyg som går ut på att man reserverar de partier av tyget som inte skall färgas tex med smält vax och paraffin innan tyget doppas i färgbad. Proceduren upprepas för varje färg. Vaxet avlägsnas sedan genom att koka tyget i tvål och vatten.
Det är en tidskrävande teknik som endast kan användas på tyg av naturmaterial tex bomull och linne.

“Även om jag också arbetar i andra tekniker återvänder jag alltid till batiken”.säger Kerstin Wahlbeck.
Första gången hon visade sina alster för publik var 1986 på den skandinaviska skolan i Madrid.Det blev sedan en tradition att ställa ut där varje vår så länge hennes barn gick kvar på skolan.
På Åland visade hon sina tavlor första gången 1992.

Kerstin Wahlbeck är medlem i Ålands konstförening samt agrupacion de acuarelistas i Madrid.“Skapandet är för mig ett sätt att bearbeta livet” Så beskriver Kerstin Wahlbeck själv.

Utställningen SIDEN, SAMMET… visas 1-29 september i GALLERIET på Torggatan 15 i Mariehamn.